Hverdagsmad.dk

Icon

Verdens bedste langtidshævede brød

Brødet er FANTASTISK! Sprød, sprød skorpe.
Jeg har prøvet at bage brødet både i en jerngryde og en stegeso, og begge dele fungerer fint. Jerngryden, en hvid creuset, blev dog noget misfarvet, så jeg holder mig til stegesoen, som jeg sætter i blød i vand samtidig med, at jeg begynder på brødet.

Langtidshævet brød

Jo, det er mit brød!

Ingredienser:

  • 625 gram mel (10 dl)
  • 5 dl  vand
  • 2 tsk salt
  • gær på størrelse med en ært (Ja så lidt skal du bruge)

Fremgangsmåde

1)
Gæren røres ud i vandet i en stor skål.
Salt og mel tilsættes.
Dejen røres hurtigt sammen til alt melet er vådt – det må ikke æltes!

Lad det hæve i 12 timer.

2)
Hæld forsigtigt dejen ud på et meldækket bord, og fold den bare sammen 3 gange.
Sættes igen til hævning – gerne på et stort meldækket skærebrædt i 2 timer.

Tænd imens ovnen på 250 grader, den skal blive helt varm. Sæt også gryden eller stegesoen ind, den skal også være varm.

3)
Når dejen er hævet færdig vendes den over i den varme stegeso. Drys evt. med lidt salt og rosmarin,  sæt låget på og stil den ind i ovnen.

Den skal bage i 25 minutter ved 250 grader med låg

4)
Efter 25 minutter lader du den bage i 15 minutter ved 230 grader uden låg.

Hvis du kan ;-) lader du brødet køle i mindst 20 minutter inden servering.

Kilde: kvalimad.dk

Category: Brød

Tagged:

9 Responses

  1. Jakob siger:

    Jeg pønser på at bage det på samme måde, bare hævet med hvedesurdej. Det burde virke og give mere smag.

  2. admin siger:

    Hej Jakob.
    Det vil jeg glæde mig til at høre om. Hvis du bager den på samme måde, må det give den samme sprødhed, men mon der er forskel på hævetiden? Det er godt at udvikle på opskrifterne.

    Hilsen Jytte

  3. Didde siger:

    Jeg har prøvet at lade det hæve varmt (ved stuetemperatur i stedet for) og give det tre i stedet for to timers efterhævning. Det giver lidt større luftlommer i brødet. Samtidig tilsatte jeg hakkede sorte oliven til en halvdel af dejen og hakket mørk chokolade – 80% – til den anden halvdel (før første hævning). Begge dele kan anbefales.
    Hilsen
    Didde

  4. Jakob siger:

    Med surdej hæver det ikke så meget. Eller osse var det fordi jeg puttede tungere meltyper som durum og rug i. Tror jeg skal prøve en ren hvede/spelt på surdej.

  5. admin siger:

    Jeg har også prøvet en tungere type og fået et tungere brød, men det blev stadigvæk godt – bare et andet brød.

  6. Jakob siger:

    Bagt i dag med rugbrødssurdej og ellers ren hvedemel. Smager himmelsk surt og er luftigt – pix her: http://twitpic.com/ev5ul

  7. Jytte siger:

    Det lyder også som en god blanding: den syrlige rugbrødssurdej og og den søde hvedemel. Måske jeg skulle tigge en surdej – af nogen!!

  8. Lars siger:

    Jeg har bagt brød i en stegeso i dag……..og den blev bundløs, dvs. bunden sad fast. Ud over at stegesoen skal stå i vand, skal jeg så også smøre den ind i olie ???

  9. admin siger:

    Hej Lars
    Jeg har ikke selv været ude for, at brødet sætter sig fast. Det er vigtigt, at stegesoen er rygende varm, når du hælder dejen i, så den lukker til med det samme, og hvis din stegeso er det, så har jeg faktisk ikke nogen forklaring på det.
    Jeg håber ikke du har mistet modet. Prøv igen, for det ER et fantastisk brød.

Leave a Reply